Do hor bez zimních pneumatik nevyjíždějte | PojistovaciPoradci.cz

Do hor bez zimních pneumatik nevyjíždějte

Kvalitní zimní obutí automobilu oceníte teprve v okamžiku ledovky, náledí nebo sněhu na vozovce. Pokud jezdíte pravidelně na hory, zimní pneumatiky jsou nutností. V zahraničí se výše pokuty za nesprávné obutí automobilu může vyšplhat do desítek tisíc korun. V případě nehody na letních pneumatikách riskujete, že vám pojišťovna neuhradí celou škodu. Poradíme vám, jak vybrat správné pneumatiky na zimu.

zimní pneumatiky a pojištění

Od 1. listopadu do 31. března by měli řidiči používat na vozidle zimní pneumatiky. I když zákon nestanoví výslovně „všeobecnou povinnost“, nikdy nelze předvídat, jaké počasí vás po cestě potká nebo jak se náhle změní. Pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza je zimní obutí povinné. Složení směsi zimních pneumatik zaručuje potřebnou přilnavost k povrchu vozovky při nízkých teplotách a jejich vlastnosti zajišťují samočištění. Výrazně zvyšují účinnost brzdění, která může být na nepříznivých površích s letními pneumatikami omezena o 20 až 30 %. Proto se vyplatí využívat zimní pneumatiky, jakmile teploty klesají pod 7 °C.

TIP: Vyberte si pojištění automobilu na stránkách Pojisteni.com. Vybrané povinné ručení nebo havarijního pojištění si sjednáte jednoduše a za výhodnou cenu online.

Pozor na hloubku vzorku

Zimní pneumatiky mají odlišný dezén a drážkování, které vůz v horších podmínkách lépe vedou a odvádí srážky na silnici. Důležité jsou přednosti hlavně na náledí a sněhu. Zimní pneumatiky mají vzorek hluboký přibližně 8 mm. Se vzorkem do 4 mm je na zasněžené vozovce brzdná dráha o polovinu delší. Vzorek zimních pneu musí mít proto minimálně 4 milimetry.

Pokud si vybíráte nové pneumatiky sami na internetu, vyplatí se znát význam důležitých symbolů. Zimní pneumatiky poznáte podle symbolu horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky, dále se používá označení M+S, MS, M/S nebo M.S. Pro extrémní podmínky za nižších teplot a na náročné povrchy doporučují výrobci ještě kvalitnější značkové zimní pneumatiky označené vedle popisku M+S ještě grafikou trojité hory.

Vyberte správný rozměr

Při výběru pneumatik je důležité zvolit především správný rozměr. Vhodné rozměry naleznete ve velkém technickém průkazu vozidla. Označení pneumatik může vypadat například následovně: 205/55 R16 91T. První číslo před lomítkem označuje šířku pneumatiky a číslo za lomítkem profil. R16 označuje průměr. Poslední číslo a písmeno představuje rychlostní a hmotnostní index. Při nákupu pneumatiky si dávejte pozor také na její stáří. V oválném rámečku na boku pláště naleznete čtyři číslice, které udávají týden a rok výroby pneumatiky. Pneumatiky by neměly být starší tří let. Při pořízení také změřte hloubku dezénu, aby byl minimálně 6 mm. Aby byla zajištěna optimální funkčnost, obujte zimní pneumatiky na všechna čtyři kola.

V průběhu zimy se vyplatí pravidelně kontrolovat tlak v pneumatikách. Nesprávný tlak totiž snižuje výkon pneumatiky a vede k rychlejšímu opotřebení. Neopomínejte ani stav rezervního kola u vozidel, kde je k dispozici. Rezervní kolo vám ve ztížených podmínkách dovolí dojezd do pneuservisu (i obuté na letní pneu), zatímco výbava lepící soupravou znamená prakticky vždy potřebu odtahu auta, což situaci komplikuje.

TIP: Chystáte se letos v zimě na hory? Nezapomeňte si před odjezdem sjednat cestovní pojištění. Využijte naši online kalkulačku cestovního pojištění.

V zahraničí riskujete vysokou pokutu

Některé úseky českých komunikací zimní výbavu výslovně předepisují. Pokud se vydáte do takových míst bez zimní výbavy, vystavuje se riziku pokuty až 2 500 korun. Nicméně v zahraničí jsou pokuty mnohem vyšší, například v Rakousku jdou až do tisíců EUR. Některé země, například Itálie, předepisuje jiné období pro zimní výbavu.

Pojišťovna může krátit pojistné plnění

Často se spekuluje o tom, zda nesprávné nebo nekvalitní obutí může mít vliv na výši vyplaceného pojistného plnění v povinném ručení nebo havarijním pojištění. Pojišťovna je oprávněna krátit svou náhradu, ale jen tehdy, je-li prokazatelná příčinná souvislost mezi použitými pneumatikami a vznikem škody a její výší. Pokud pneumatiky při nehodě nehrály roli a škoda by nastala i při optimálním obutí vozidla, pojišťovna své pojistné plnění nekrátí.

Máte dotaz? Kontaktujte nás