Domov je to nejcennější, proto si zaslouží nejlepší pojištění | PojistovaciPoradci.cz

Domov je to nejcennější, proto si zaslouží nejlepší pojištění

Vyznat se v nabídkách pojištění majetku není úplně snadné. Než si vyberete pojištění nemovitosti a domácnosti, zajímejte se o rozsah pojištění, limity pojistného plnění a výluky. Chvíli také přemýšlejte o událostech, která mohou zničit nebo poškodit váš domov.

Pojištění majetku a domácnosti

V posledních letech si řada Čechů pořídila vlastní bydlení. A není se čemu divit. Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou na historických minimech, výdělky stabilně rostou a pracovních příležitostí je stále dost. Spolu s rostoucím zájmem o vlastní bydlení rostly také ceny bytů a domů. Při pořízení nového bydlení nezapomeňte na vhodné pojištění. V případě požáru, vichřice, pádu stromu, krádeže nebo jiné nepříjemné události můžete zůstat v klidu. S úhradou účtu za škodu vám pomůže pojišťovna. Jaké škody hrozí vaší domácnosti? Jak si vybrat vhodné pojištění za rozumnou cenu? 

Pojistěte si stavbu i vybavení domácnosti

Vlastní bydlení je pro většinu z nás nejdražším majetkem. Případné škody na domu a jeho vybavení se mohou rychle vyšplhat do milionů korun. Maximální pojistnou ochranu získáte tehdy, pokud si vyberete komplexní pojištění. Zajímejte se o nabídky, které zahrnují jak pojištění stavby, tak i jejího vybavení. Kromě kvalitní pojistné ochrany většinou ušetříte, komplexní pojištění majetku totiž bývá cenově výhodnější.

TIP: Potřebujete poradit s pojištěním majetku? Navštivte nás v naší pobočce v nákupním centru Olympia Brno.

Pojištění nemovitosti kryje škody na stavbě, která stojí na pevných základech. Pojištění se vztahuje i na stavební součásti, které jsou s budovou pevně spojeny. Obvykle se jedná například o kotel, radiátory, kuchyňskou linku, vanu, klimatizaci či solární panely. Pojištění domácnosti kryje škody na movitých věcech, které jsou součástí domácnosti. Konkrétně se jedná například o nábytek, elektroniku, obrazy a další věci, které si můžete odnést. Pojištění se vztahuje i na zabezpečený stavební materiál či nářadí k údržbě domu.

S jakými riziky je dobré počítat?

Při výběru pojištění si přečtěte, na co všechno se vztahuje. Zvažte, jaká rizika vám reálně hrozí a co vše vám může způsobit větší škodu. Z nedávného průzkumu agentury Ipsos pro společnost AXA vyplynulo, že téměř polovina Čechů řešila škodu způsobenou únikem vody, ať už z důvodu prasklého potrubí, nefunkčního kohoutku, nebo poškozené hadice od pračky. V menší míře Češi řešili poškození majetku krupobitím, vandalem, vichřicí či mrazem. I když škody na majetku zapříčiněné povodněmi, záplavami nebo požárem řešili Češi v minulosti ze všeho nejméně, myslete na to, že náhrada těchto škod je finančně nejnáročnější.

Pojištění si poskládejte tak, aby co nejvíce odpovídalo vašim potřebám. Níže uvádíme výčet událostí, které mohou poškodit váš domov.

  • požár, výbuch, úder blesku, vichřice, krupobití, pád stromu, tíha sněhu, vodovodní škoda, mráz, kouř, sesuv půdy,
  • zemětřesení, pád letadla, nadzvuková vlna, sesuv laviny, náraz vozidla,
  • krádež, vandalismus, zkrat elektroinstalace, přepětí, poškození části budovy hlodavci.

Jak vybrat správné pojištění?

Pojištění nemovitosti a domácnosti nabízí hned několik tuzemských pojišťoven. Jednotlivé nabídky se liší rozsahem pojistného krytí, limity pojistného plnění, výčtem výluk a v neposlední řadě i cenou. Není dvakrát rozumné řídit se v hlavně cenou pojištění. Zajímejte se především o rozsah pojištění, nastavení odpovídající pojistné částky a limity pojistného plnění. Zeptejte se i na možná připojištění, která mohou přijít vhod. Pokud jste si už vybrali nejlepší pojištění, neusněte na vavřínech. Ceny nemovitostí v čase rostou, dražší je materiál i práce řemeslníků, proto vaši smlouvu pravidelně aktualizujte.

Máte dotaz? Kontaktujte nás