eFi trenér radí, jak do plavek! | PojistovaciPoradci.cz

eFi trenér radí, jak do plavek!

Venku začíná být opravdu hezky a léto se pomalu, ale jistě blíží. Určitě Vás všechny zajímá, jak se co nejlépe připravit na plážovou sezónu. My jsme to pro Vás zjistili. Specialista na zdravotní cvičení, fyzioterapii, masáže, taky velký sportovec, ale především trenér eFi Gymu, Martin Nahodil, si udělal čas a zodpověděl nám pár záludných otázek. A společně tedy odhalíme základní způsoby, jak si zlepšit svou postavu a vypadat v plavkách dle našich snů. Připravte se na inspirující rozhovor a nechte se vést na cestě k dosažení vašich cílů a vysněné postavě!

A pokud si sami nevíte rady, neváhejte navštívit eFi Gym. Plně vybavené klubové fitness, které je vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Díky klubové atmosféře nebudete nikým rušeni. Navíc můžete navštívit i wellness, které je součástí tohoto komplexu a jednoduše si můžete zacvičit nebo zrelaxovat své tělo i mysl na jednom místě. Co víc, zaparkujete zdarma v hotelovém areálu v centru Brna, pár kroků od posilovny. Více informací na: http://efigym.cz/

Jak efektivně a hlavně zdravě zhubnout? Co radí eFi Trenér?

Záleží na situaci, v jaké se nacházíte. Určitě doporučuji konzultaci buď s trenérem nebo výživovým specialistou, neboť jednou z hlavních změn by měly být návyky stravování a přiblížení se k vyvážené stravě. Je potřeba komplexní řešení, vyvážit stravu s ohledem na bílkoviny, tuky, sacharidy a taky se zaměřit přesně na to, čeho chcete dosáhnout.

Čeho se ve stravě vyvarovat?

Potravin, které mají nízkou výživovou hodnotu (máme pocit plnosti, ale tělu nedodají žádné živiny). Je důležité se zaměřit na kvalitní a vyváženou stravu. Omezit průmyslově zpracované výrobky a fastfood.

Lze zdravě zhubnout bez cvičení?

Správnou stravou lze zredukovat hmotnost, a dokonce i velkou obezitu, ale bez pohybu bude Váš cíl těžko dosažitelný. Pohyb a cvičení jsou důležité pro budování svalů, nastartování metabolismu a správného držení těla. Teoreticky to bez pohybu jde, ale jen v některých případech.

Jak vytrvat? Co Tobě pomáhá k motivaci?

Důležité je nespadnou do stereotypu, ani tělo si nesmí zvyknout na stejný pohyb, jinak cvičení není tak efektivní. Motivaci je třeba udržovat pomocí cílů. Například zlepšení času při běhu o pár vteřin. Ve fitness zvýšením počtu opakování cviků nebo zvýšením hmotnosti závaží u stejného cviku. Důležité jsou malé krůčky, krátkodobé cíle, pomocí kterých dosáhneme těch velkých.

Potřebuji zhubnout jen v bocích (bříško, zadeček...). Dá se zhubnout pouze v konkrétních partiích?

Je to dáno geneticky. Při hubnutí se nevyhneme tomu, že hubne celé tělo, a tedy zhubneme všude. Nejtěžší jsou právě tyto problémové partie, hlavně v oblasti spodního bříška.

Co je pro hubnutí lepší? Jíst víc ráno nebo večer?

Všeobecně je známo, že pro hubnutí musíš mít mírný kalorický deficit. Přibližně musíš přijmout o 150 kcal míň, než je tvůj denní příjem. Ale každý člověk je individuální, někdo jí radši více frekvenčně – až 6krát denně. Někomu i s jeho denním programem lépe vyhovuje míň jídla. Má méně času, proto jí větší porce 3krát denně. Záleží na Vašich preferencích a životním stylu.

Máme vynechat přílohy v hubnoucím režimu, abychom dosáhli lepšího efektu?

Určitě ne, přílohy jsou nedílnou součástí stravování sportovce. Sportovci bez nedostatku kvalitních sacharidů v podobě brambor, rýže, batátů, těstovin řádně fungovat nedokážou.

Dá se stejně efektivně cvičit doma, nebo je nutné chodit do posilovny?

Posilovna, jako třeba ta naše (eFi Gym), je efektivnější. Čeká na Vás více sportovního vybavení, pomocí kterého procvičíte více cviků na partii a zefektivníte tím celý trénink.

Je pro tělo zdravější kardio nebo posilování?

Ani jedno není zdraví škodlivé v rámci možností těla. Obojí je prospěšné. Ideální je jejich kombinace. Pokud se zaměřujete na budování svalové hmoty, kardio se tolik nedoporučuje.

Proč mám jíst celozrnné pečivo, když neobsahuje méně kalorií než pečivo běžné?

Celozrnné pečivo musí být opravdu celozrnné, pak tělo benefituje z tuků semínek, které obsahuje. Ale pokud je to jen obarvená pšenice, není to tak kvalitní. Je tedy nutné tyto druhy rozlišovat.

Jaké suplementy doporučuješ začínajícím klientům?

Nejlépe žádné. Kvalitní vyvážená strava po úpravě je dostačující pro výživu těla. Začátečníci nedosáhnou na vysoké výkony a důležitější u nich je správná technika cvičení.

Jak dlouho působíš jako trenér a s jakými problémy se nejčastěji setkáváš?

Už 10 let se věnuji zdravotním problémům v rámci fitness. Má specializace je zdravotní cvičení. Největší problémy jsou bolesti zad, případně rekonvalescence sportovních zranění. Na vlastní kůži jsem prodělal spoustu zranění v rámci sportovní kariéry, dokážu se proto vcítit do kůže sportovců. Snažím se jim, ale i běžným administrativním pracovníkům pomoct v jejich úzkých. Pomocí speciálních technik a masáží mohu odblokovat i ztuhlou páteř.

Má smysl cvičit s rozumnou zátěží, ale s ne úplně správnou technikou, nebo je lepší se naučit správnou techniku a postupně zátěž zvyšovat?

Pro zdravé cvičení a správný rozvoj kosterního svalstva je důležité se naučit správným technikám, aby nedocházelo ke špatným návykům, a tudíž k riziku zranění.

Jak se tváříš na různé spalovače a „nakopávače“?

Jako doplněk ke cvičení to není nic špatného. V případě únavy pomohou donutit tělo k lepšímu výkonu. Trénink je tak efektivnější a lepší. Poznáte to i na zahřívání těla.

Jaký máš názor na krabičkovou dietu nebo např. keto dietu?

Krabičková dieta je ideální pro lenivé "kuchaře", kteří chtějí zhubnout. Je to velmi efektivní a dobrý způsob, pokud je dobře nastaven i po stránce kalorické a stránce makroživin.

Keto dieta se pro cvičící lidi nedoporučuje a ani není zdravá, protože se u ní omezuje veškerý přísun sacharidů, které jsou důležité pro náš organismus.

Proč si myslíš, že by si lidé měli platit trenéra?

I já jsem si několik let platil trenéra během své sportovní kariéry. Dokáže poradit začátečníkům i pokročilým. Poradí se stravou, upozorní na zdravé návyky. Nováčky naučí, jak správně pracovat se svým tělem při cvičení. U pokročilých pomůže se zlepšením výkonů a posunutím hranic. Dokáže zpestřit trénink novými cviky, vyburcuje k lepším výkonům a motivaci.

Děkujeme Martinovi za vyčerpávající odpovědi a budeme se těšit na Vaši návštěvu v našem klubovém fitness eFi Gym!

Máte dotaz? Kontaktujte nás