Jarní prázdniny se blíží. Co si nezapomenout sbalit na hory? | PojistovaciPoradci.cz

Jarní prázdniny se blíží. Co si nezapomenout sbalit na hory?

Přípravu před cestou na hory se vyplatí nepodcenit. Před odjezdem prověřte technický stav a povinnou výbavu vozidla, naplánujete trasu jízdy, zkontrolujte lyžařské vybavení a sjednejte si pojištění na hory. Připravili jsme několik jednoduchých tipů, které vám zajistí pohodovou lyžařskou dovolenou.  

pojištění hory Alpy

Letošní jarní prázdniny stráví desítky tisíc českých rodin na horách. Oblíbené jsou nejen ski areály na českých horách, ale také alpská střediska v Rakousku, Itálii či Francii. V posledních letech také roste zájem o slovenské Tatry. Přečtěte si, na co nesmíte zapomenout před odjezdem na hory.

Zimní dovolenou plánujte v předstihu

V období jarních prázdnin jsou česká i zahraniční horská střediska plná lyžařů. Pokud máte své oblíbené místo, rezervujte si pobyt v dostatečném předstihu. V období jarních prázdnin jsou totiž ubytovací kapacity horských chat, penzionů a hotelů většinou naplněné. Nejžádanější místa jsou měsíce dopředu vyprodaná. Výběr místa zimního pobytu na horách by neměli příliš dlouho odkládat ani lyžaři, kteří jezdí na hory s cestovní kanceláří.

Rodiny s dětmi se často obávají, že v případě nemoci zůstanou doma a přijdou o peníze za dovolenou. Pro tento případ se vyplatí sjednat pojištění storna. Pokud musíte z vážných důvodů (např. nemoc, úraz, požár v domácnosti) zaplacenou dovolenou krátce před odjezdem zrušit, nemusíte se obávat vysokých storno poplatků.

Zkontrolujte stav automobilu a požadovanou zimní výbavu

Na cestu do hor vlastním vozidlem se řádně připravte. Počítejte s tím, že na výše položených cestách může ležet sníh a teploty mohou klesnout hluboko pod bod mrazu. Kvalitní zimní pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem, plně nabitá autobaterie, nemrznoucí kapalina v chladiči a zimní směs v nádržce ostřikovačů jsou naprostým základem.

Do kufru si také nezapomeňte přibalit sněhové řetězy, škrabku na sklo, lopatku a smetáček. Pozornost věnujte také převozu lyží a dalšího zimního vybavení. Nejbezpečněji přepravíte lyže, sáňky a další zimní výbavu ve střešním boxu. Lyže nikdy nepřevážejte nezajištěné v interiéru vozu. Nejenže je tento způsob přepravy nebezpečný, ale navíc riskujete vysokou pokutu.  

TIP: Technická závada motoru, vybitá baterie, poškozená pneumatika… To jsou jen některé nepříjemnosti, které vás mohou potkat na cestách. Pro tyto případy se vyplatí mít speciální pojištění asistenčních služeb AutoCare. Měsíční pojistné vyjde na 550 korun.

Dálniční poplatky a plán cesty

I když většina řidičů jezdí podle navigace, vyplatí se dopředu projít na mapě plánovou trasu a vytipovat vhodná místa k odpočinku. Pravidelné pauzy nepodceňujte zejména při řízení do vzdálenějších alpských středisek. V Rakousku, Itálii i Francii počítejte s platbou dálničních poplatků. V horských oblastech mohou být zvlášť zpoplatněné i některé tunely či mosty. Před cestou si dopředu zjistěte, ve kterých zemích je zapotřebí elektronická dálniční známka, kde si vystačíte se známkou nalepenou na čelním skle a kde zaplatíte v hotovosti či platební kartou až při průjezdu mýtné brány.

Zkontrolujte si lyžařskou výbavu

Před odjezdem na hory nezapomeňte zkontrolovat stav lyžařského vybavení. V odborném servisu vám za několik stokorun prověří nejen funkčnost a správné nastavení lyžařského vázání, ale také vám nabrousí hrany a dají do pořádku poškrábanou skluznici. Samozřejmostí na svahu je dnes kvalitní lyžařská helma. Pobytu v horách by mělo odpovídat i oblečení. Základem je nepromokavá lyžařská bunda a kalhoty, rukavice, lyžařská kukla a brýle. V nevyhovujícím oblečení hrozí při teplotách hluboko pod nulou omrzliny či silné prochlazení.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Většina českých lyžařů na cestovním pojištění do zahraničí nešetří. Nejčastěji si lidé sjednávají kvalitnější cestovní pojištění, které obsahuje kromě pojištění léčebných výloh také pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění a pojištění zavazadel. Týdenní cestovní pojištění pro dva dospělé a jedno dítě vyjde přibližně na 500 korun. Spočítejte si cenu cestovního pojištění online ZDE. V našem srovnání cestovního pojištění jsou zahrnuty slevy od 30 do 50 %.

Termíny jarních prázdnin v roce 2020 podle okresů

V letošním školním roce jsou jarní prázdniny rozvrženy podle okresů do šesti týdnů od 3. února do 15. března.

TERMÍNY JARNÍCH PRÁZDNIN 2020 OKRESY
3.2. až 9.2.2020
Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník
10.2. až 16.2.2020 Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov
17.2. až 23.2.2020 Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná
24.2. až 1.3.2020 Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek
2.3. až 8.3.2020
Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín
9.3. až 15.3.2020 Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál

 

Máte dotaz? Kontaktujte nás