Novinka v povinném pojištění u elektro koloběžek | PojistovaciPoradci.cz

Novinka v povinném pojištění u elektro koloběžek

V důsledku rostoucí popularity elektro koloběžek se stávají stále běžnějšími dopravními prostředky, což vyvolává otázku jejich pojištění. Zatímco mnoho z nás má zavedené pojištění pro automobily a kola, elektro koloběžky se v tomto ohledu často opomíjí. Nicméně, s rostoucím počtem nehod a krádeží elektrokol, se stává stále důležitějším zvážit zajištění vaší elektro koloběžky. Nedávná změna v legislativě ukládá povinnost mít povinné ručení pro některé typy elektro koloběžek. V tomto článku prozkoumáme různé aspekty pojištění elektro koloběžek, abychom vám pomohli porozumět vašim možnostem a rozhodnout se, zda je pojištění pro vás nutné či nikoli.

Základní informace

  • Změny jsou platné od 1. dubna 2024
  • Za motorová vozidla zákon považuje elektro koloběžky s jakoukoli hmotností a maximální konstrukční rychlostí nad 25 km/h a elektro koloběžky s hmotností nad 25 kg a maximální konstrukční rychlostí nad 14 km/h.
  • Pro provoz motorových vozidel (včetně elektro koloběžek) je nezbytné uzavřít povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.
  • SPZ zatím elektro koloběžky nedostanou, technická prohlídka nebude pro jejich používání vyžadována.
  • Identifikátor pro uzavření pojištění je ve většině případů číslo rámu. Pokud se na koloběžku vztahuje povinnost uzavřít pojištění, měl by vám její výrobce tento údaj poskytnout.

Kterých elektro koloběžek se pojištění týká?

Novela zákona, kterou schválila poslanecká sněmovna, nemusí platit pro všechny elektro koloběžky na trhu. Povinnost uzavřít pojištění povinného ručení je uložena uživatelům pouze těch koloběžek, jejichž maximální konstrukční rychlost přesahuje 25 km/h při jakékoli hmotnosti nebo rychlost 14 km/h s hmotností nad 25 kg. Tyto podmínky se vztahují kromě elektro koloběžek také na všechna ostatní motorová vozidla (např. vozidla Segway, jednokolky, hoverboardy, elektrické skateboardy).

Dle zákonodárců jsou takto výkonné nebo těžké elektro koloběžky rizikem nejen pro jezdce, ale také jejich okolí a cizí majetek. Podle průzkumu České asociace pojišťoven vzrostl počet nehod na elektro koloběžkách za posledních pět let desetinásobně. Případnou újmu, která vznikne provozováním elektro koloběžky, proto zaplatí pojišťovna poskytující povinné ručení.

Platí novela zákona také pro elektrokola?

Na rozdíl od elektro koloběžek, pohon elektrokol je primárně zajištěn lidskou silou. Motor slouží pouze ke zmírnění zátěže, kterou pohyb na kole představuje pro naše tělo. Jelikož je tím pádem elektromotor jen sekundárním zdrojem energie pro pohyb, nejsou elektrokola považována za motorová vozidla.

Cena pojištění?

Cena pojištění se odvíjí od výkonu koloběžky. Roční pojistné vás tak vyjde na přibližně 300 Kč. Konečná cena se však bude odvíjet především od výkonu motoru koloběžky a charakteristik jejího uživatele.

Pojištění elektro koloběžek umí sjednat pouze některé pojišťovny. Z našich partnerů je to např. Kooperativa. Pro představu, kolik může činit roční pojistné a s jakým plněním, jsme si připravili modelovou situaci vztahující se na elektro koloběžku značky Kaabo Mantis s max. rychlostí do 25km/h právě od Kooperativy.

 

Modelace pojištění koloběžky

Co se stane v případě, že pojištění neuzavřu?

V případě, že budete na takové koloběžce zastaveni příslušníkem PČR, bude mít právo požádat vás, abyste koloběžku odstavili a nepoužívali. Výše pokuty za používání elektro koloběžky bez povinného ručení zatím není známa.

Jaké předpisy platí pro elektro koloběžky?

Elektro koloběžkou můžete jezdit rychlostí pod 25 km/h na jakékoli cyklostezce. V případě překročení rychlosti 25 km/h je nutné přesunout se na silnici a řídit se pravidly silničního provozu. Jízda na elektro koloběžce je spojena s nulovou tolerancí k hladině alkoholu v krvi.

Máte dotaz? Kontaktujte nás