Řidiči pozor! První motorkáři už vyrazili na silnice | PojistovaciPoradci.cz

Řidiči pozor! První motorkáři už vyrazili na silnice

Teploty venku rostou a na české silnice se po zimní pauze pomalu vracejí motorkáři. První jarní kilometry musí být řidiči motocyklů opatrní. Zbytky posypového matriálu na vozovce, neopravené výmoly po zimě, počáteční nevyježděnost nebo nepozornost ostatních účastníků silničního provozu mohou zapříčinit vážnou dopravní nehodu.

pojištění motorek

 

Když se podíváte do Barcelony, Milána nebo Paříže, možná vás jako cizince překvapí, kolik skútrů i silných motocyklů se proplétá v husté dopravě velkoměsta. Motorkáře projíždějícího kolonou po středové dělicí čáře, kličkování sem a tam mezi jízdními pruhy nebo řazení motorek na první místo před světly semaforu berou místní řidiči jako samozřejmost. Když si podobné „kousky“ dovolí motorkáři na českých silnicích, nemusí to skončit dobře. I když podle statistik počet motorek v Česku rok od roku roste, řidiči dvoustopých vozidel nejsou na motorkáře na silnicích příliš zvyklí. Bohužel nejen na začátku motorkářské sezony se stává, že motorkáře přehlédnou a následky bývají často fatální. Analýza Centra dopravního výzkumu ukázala, že 6 z 10 řidičů osobního vozidla motocyklistu před střetem vůbec nevnímalo.

TIP: Každý majitel motocyklu si musí povinně sjednat povinné ručení. Spočítejte si cenu povinného ručení online na Pojisteni.com

Nejčastěji umírají motorkáři ve věku 35 až 44 let

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Rok 2018 byl pro příznivce jedné stopy doslova tragický, na českých silnicích přišlo o život 91 motocyklistů, což bylo nejvíce od roku 2010. Loni bylo oproti roku 2017 usmrceno na českých silnicích o 27 motocyklistů více. Meziročně se také zvýšil počet těžce zraněných motorkářů, a to o 17 %. Nehoda skončila těžkým zraněním motorkáře celkem ve 488 případech.

Nejvíce úmrtí i těžkých zranění si připsali motorkáři ve věku od 35 do 44 let. V této věkové kategorii loni zemřelo 35 lidí a 129 jich bylo těžce zraněno. Nejvyšší počet fatálních nehod si také připsali motocyklisté s praxí v řízení do 5 let – celkem přišlo o život 18 motorkářů a 97 se těžce zranilo. Stále také platí, že ke smrtelným nehodám dochází nejčastěji při řízení silnějších motocyklů. Nejvíce usmrcených zaznamenali policisté v objemové třídě 860 až 1 250 ccm.

Kritickým dnem je sobota odpoledne

I když je počet dopravních nehod o víkendu oproti pracovním dnům nižší, patří víkendy mezi nejtragičtější. Loni zemřelo nejvíce lidí na silnicích v sobotu. Tento den je nejtragičtější i pro motorkáře, kritické je odpoledne mezi 15 a 18 hodinou. Podle statistik častěji zaviní dopravní nehodu samotní motorkáři. V roce 2018 bylo 57 % nehod s účastí motocyklistů zaviněno právě řidiči motorek. U smrtelných nehod je bilance ještě horší, v 65 % případů byl totiž viníkem nehody motorkář.

Nejčastější příčinou nehody s tragickým koncem je nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky. Zrádné bývají například zatáčky, nepřehledné horizonty, klesání či křižovatky. Nejvíce smrtelných nehod evidují policisté na silnicích druhé třídy a v zatáčkách. Těžkým zraněním nejčastěji končí nehody v přímých úsecích a na křižovatkách. Nejvíce smrtelných nehod i těžkých zranění se loni stalo na silnicích ve Středočeském kraji.

Jízda bez přilby je hazardováním se životem

Před začátkem sezony by si měl každý motorkář zkontrolovat technický stav svého stroje a platnost povinného ručení. Dopředu je potřeba myslet i na vlastní bezpečnost, stále se totiž najdou motorkáři, kteří neváhají vyjet na silnici bez přilby. V letech 1993–2018 nepoužilo 19 % usmrcených motocyklistů přilbu. Do výbavy motorkáře patří také kvalitní rukavice, boty, kalhoty, bunda i chránič páteře. Samozřejmostí na cestách je střízlivost. Motocyklisté po vlivem alkoholu a jiných návykových látek loni zavinili 7 % nehod. Jízda pod vlivem alkoholu je nejen nebezpečná, ale v případě dopravní nehody nepočítejte ani s úhradou vzniklé škody od pojišťovny.

Máte dotaz? Kontaktujte nás