Zabraňte ztrátě peněz za zrušenou dovolenou – sjednejte si pojištění storna | PojistovaciPoradci.cz

Zabraňte ztrátě peněz za zrušenou dovolenou – sjednejte si pojištění storna

[caption id="attachment_951" align="alignleft" width="300"]Pojištění storna zájezdu Zrušení dovolené bez pojištění storna se může prodražit[/caption]

Na výlet a dovolenou se zpravidla velmi těšíme. Nezáleží přitom většinou na tom, jestli ji strávíme u nás, nebo v zahraničí – cesta za odpočinkem, sportem nebo poznáním bývá naplánovaná dlouho dopředu. Nevýhodami takového plánování však bývají nepředvídatelné okolnosti, které naše plány naruší nebo dokonale zničí. A to se nabízejí dvě možnosti. Jednou je litovat většiny vynaložených prostředků. O druhé pojednává tento článek.

Když si například zrušíme dovolenou u cestovní kanceláře, o většinu peněz přijdeme. Zpravidla čím později zrušení zájezdu nahlásíme, tím méně je nám vráceno. Nejnebezpečnější jsou proto situace, které nám rozvrátí plány na poslední chvíli. Jak v takovou chvíli jednat? Odpovědí je, že na takovéto situace je potřeba myslet předem. Klíčem k uspokojivému vyřešení takové situace je tzv. pojištění stornovacích poplatků.

Můžete pojistit své letenky nebo jízdenky, ubytování, pronájem dopravního prostředku nebo i zájezd u cestovní kanceláře jako celek.

Na www.pojisteni.com/pojisteni-storna naleznete formuláře, které Vám umožní se on-line pojistit. Je možné sjednat pojištění storna u dvou pojišťoven – Allianz a AIG. Pro obě pojišťovny tu najdete i pojistné podmínky, takže si můžete prohlédnout a zkontrolovat v jejich podrobných textech, která z pojišťoven by Vám vyhovovala více.

Pojistné se u obou pojišťoven liší jen nepatrně: u Allianz se jedná o 2,8 % z celkové ceny, u AIG je to 2,5 %. Obě pojišťovny Vám umožní pojistit storno pro zahraniční cesty, pojištění u Allianz se vztahuje i na tuzemské cestování.

V obou případech se rovněž budete muset připravit na spoluúčast. Ta je u obou pojišťoven nastavena na 20 % ze storno poplatků.

Mezi pojistitelné důvody zrušení cesty patří onemocnění a úraz, také smrt či úmrtí blízké osoby, ztráta zaměstnání, také zahájení rozvodového řízení nebo těhotenství. Pojištění lze rozšířit i na další události, které dokážou v životě způsobit komplikace a můžou být důvodem ke zrušení cesty. Příkladem může být onemocnění domácího zvířete, výpadek ošetřovatelské služby, psychické potíže, opravný termín zkoušky ve škole a podobně. Jedná se samozřejmě pouze o základní výčet. Podrobnější informace a odpovědi na Vaše dotazy týkající se uplatnění pojištění storna v konkrétních životních situacích jsou Vám připraveni zodpovědět naši zkušení pojišťovací poradci.

Velmi důležitou informací je také fakt, že pojištění storna je možné sjednat pouze 24 hodin od zakoupení letenek či zájezdu. Těchto 24 hodin však běží pouze v pracovní dny, při sjednání zájezdu například v sobotu tak máte možnost si storno pojistit během pondělka.

Klienti cestovních kanceláří by také neměli zapomínat na případy, kdy za dovolenou zaplatí nejdříve zálohu a po určité době i doplatek. V takovémto případě je potřeba pojistit si storno při obou těchto platbách. Pro obě navíc platí pravidlo zmíněné výše, že má klient pouze 24 hodin na jeho vyřízení. Při nezaplacení doplatku z důvodu, který je pojistným nebezpečím, např. výpovědi ze strany zaměstnavatele, je tak Vaše záloha chráněna.

Pojištění storna může ušetřit i desetitisíce. Nejdůležitější je však nezapomenout a sjednat si ho včas. To často odděluje ty, kteří promarněné možnosti litují, od těch, kterým zůstanou finanční rezervy. Třeba na další dovolenou.

Máte dotaz? Kontaktujte nás